woensdag 12 december 2012

Goedemorgen Groningen!

Aanrader voor als je niet hoeft te werken vandaag. Lees snowboots ipv 'stevels':



Ooit was ’t Wad

Pappen en nathouden

Een smalle klinkerweg, strakke hagen en oude fruitbomen. Alsof u zich in een filmdecor begeeft met een wel heel bijzonder script. Ooit was deze wierde namelijk de hoofdstad van Humsterland, een voormalig Waddeneiland. De inpoldering betekende het begin van het einde voor het eiland maar ook het begin van –misschien wel het alleraardigste terpdorp van Nederland - Niehove.

Het Laarzenpad waar u over loopt, is het oude jaagpad langs het Niehoofsterdiep. Waar nu schapen grazen, liepen vroeger paarden die een trekschuit vooruit trokken, soms – inmiddels ondenkbaar - geholpen door zwoegende vrouwen en kinderen. Dit voorttrekken werd jagen genoemd. Een zware klus, zeker als de wind niet gunstig stond. Omdat de gewone wegen hier vaak onbegaanbaar waren, werd bijna alles over het water vervoerd. Elk dorp had dan ook zijn eigen turf- en beurtschipper. De beurtschipper voer van Niehove naar Groningenstad om voor het hele dorp de meest uiteenlopende boodschappen te doen!

Tip: U wandelt over de vaak drassige oever van het Niehoofster Diepje. Stevels (Gronings voor rubberlaarzen) of snowboots aan. 

Horecatip: 
Warm en knus in het mooie Niehove. Dorpsgenoten schuiven bij elkaar aan. Warme chocomelk bij #Eisseshof.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Beste Blogger,

Hartelijk dank voor je reactie op het AbelLife Blog.

Wij hopen dat je naar tevredenheid van het blog gebruik hebt gemaakt. Uiteraard zullen wij snel een reactie geven als je blog daar aanleiding voor is.

Met vriendelijke groet,
Wij van AbelLife