dinsdag 5 februari 2013

Makkulukke pakkuh?

Onderweg met AbelLife word je verrast met onverwachte anekdotes en verrassende verhalen. Bijvoorbeeld in Groningen, uit de fietsroute 'Vliegbasis Leek'

Makkulukke pakkuh.

De Rodervaart is de verbinding tussen het Leekstermeer en Roden. Aan het eind van zo’n kanaal stond altijd een melkfabriek. Zo ook hier. Melk heeft hier in het noorden altijd een grotere rol gespeeld dan in de rest van Nederland omdat het drinkwater erg slecht was. Nadeel was de beperkte houdbaarheid. Door het karnproces kreeg men wei of ‘suip’, die zuur was. Beter voor de dorst en langer houdbaar. Deze latere karnemelk werd per ‘suipschuit’ naar Groningen vervoerd en daar op de ‘suipmarkt’ verhandeld. En zo ontstond de zuivelbereiding in deze streek. Later sloot de fabriek zich aan bij de DOMO groep, een zuivelonderneming die nu deel uitmaakt van Friesland Campina.

Herinnert u zich deze nog?





Meer over onze route Vliegbasis Leek: 
De route gaat rond het Leekstermeer waar het een komen en gaan is van vogels. Overwinteraars, rustzoekers en levensgenieters. Elk seizoen landen ze hier in grote getale inde wetenschap dat het meer vol vis zit en de rietkragen een veilig onderkomen bieden. Totdat het weer gaat kriebelen en koudere of juist warmere oorden lokken. Prettige bijkomstigheid is dat de grond natter wordt en steeds weer nieuwe gasten aantrekt. AbelLife vertelt er onderweg alles over.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Beste Blogger,

Hartelijk dank voor je reactie op het AbelLife Blog.

Wij hopen dat je naar tevredenheid van het blog gebruik hebt gemaakt. Uiteraard zullen wij snel een reactie geven als je blog daar aanleiding voor is.

Met vriendelijke groet,
Wij van AbelLife